Pączki hiszpańskie pieczone
Tłusty czwartek już za parę dni, dookoła widzę coraz więcej pączków więc i mnie naszła ochota na coś słodkiego. Pączki hiszpańskie to nic innego jak paczki z ciasta parzonego. W sklepach dostępne są przeważnie pod nazwą "gniazda" oblane potężna dawką lukru, a wręcz nim nasączone. Większość przepisów sugeruje smażenie pączków w głębokim tłuszczu, ale równie dobrze nadają się do pieczenia i z pewnością ta wersja jest o wiele lżejsza. Ciasto na te pączki jest dosyć gęste, więc trzeba troszkę siły by je wycisnąć. Wysiłek jednak bardzo się opłaca, paczki robi się szybko a i efekt naprawę super.
SKŁADNIKI:
![]() |
Pączki hiszpańskie pieczone |
SKŁADNIKI:
- szklanka wody (250 ml)
- 100 gram masła
- szczypta soli
- 200 gram mąki pszennej (dałam tortową)
- 3 całe duże jajka
- 2 białka
Lukier:
- 3 łyżeczki gorącej wody
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wodę, masło i szczyptę soli doprowadzamy w garnku do wrzenia, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, do momentu aż uzyskamy gładką masę, ładnie odchodzącą od garnka. Trzeba to robić szybki i energicznie, zwracając uwagę by ciasto się nie przypaliło. Zostawiamy do ostygnięcia.
Po ostudzeniu, ciasto przekładamy do miksera. przez 2 minuty miksujemy samo ciasto by je trochę rozbić a następnie dodajemy po jednym jajku oraz dwa białka. Ciasto powinno być gładkie bez grudek. Przekładamy do rękawa cukierniczego (szpryca z końcówką gwiazdki) i wyciskamy na papier do pieczenia kółka średnicy około 6-7 cm, zachowując odstęp pomiędzy poszczególnymi porcjami.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Paczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmieszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyłączeniu piekarniku, uchylamy drzwiczki i zostawiamy pączki na 5 minut, a w tym czasie robimy lukier. Do lukru można dodać troszkę soku cytrynowego. Pączki dekorujemy lukrem, ilość wg. uznania.
Z podanej porcji wyszło mi 18 szt.
![]() |
Pączki hiszpańskie |
Komentarze
Prześlij komentarz