Sernik na zimno z truskawkami
Wszystko przez nową foremkę sylikonową. Jest nowy zakup to i musi być nowy, pyszny serniczek.
A jeszcze w taki piękny majowy dzień jak dziś, aż się prosi by zrobić go z dodatkiem truskawek.
Foremka sprawdziła się bardzo dobrze, by ciasto nie przylegało do formy warto przesmarować ją delikatnie olejem (z naciskiem na delikatnie, tak by olej nie spływał potem po ściankach i nie gromadził se na dole formy). Chciałam by sernik był łatwy do przygotowania i delikatny. Proporcje okazały się jak najbardziej trafione, więc mogę cieszyć się super smakiem. Do przygotowania sernika nie trzeba nawet wyciągać z szafki miksera. Starczy rózga do ubijania piany. Warstwa śmietankowa nie powinna być napowietrzona, ale nawet przy mieszaniu rózga na powierzchni tworzy się piana. By jej się pozbyć, wystarczy ją przelać przez sitko.
Składniki:
A jeszcze w taki piękny majowy dzień jak dziś, aż się prosi by zrobić go z dodatkiem truskawek.
Foremka sprawdziła się bardzo dobrze, by ciasto nie przylegało do formy warto przesmarować ją delikatnie olejem (z naciskiem na delikatnie, tak by olej nie spływał potem po ściankach i nie gromadził se na dole formy). Chciałam by sernik był łatwy do przygotowania i delikatny. Proporcje okazały się jak najbardziej trafione, więc mogę cieszyć się super smakiem. Do przygotowania sernika nie trzeba nawet wyciągać z szafki miksera. Starczy rózga do ubijania piany. Warstwa śmietankowa nie powinna być napowietrzona, ale nawet przy mieszaniu rózga na powierzchni tworzy się piana. By jej się pozbyć, wystarczy ją przelać przez sitko.
Sernik na zimno z truskawkami |
- 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- truskawki
masa śmietanowa:
- 200 g śmietany 30%
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1 szklanka mleka zagęszczonego
- 1 serek naturalny (180 g)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 1 galaretka truskawkowa
- truskawki i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Galaretkę krystaliczną + 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 0,5 litra wody. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki przeciąć na pół, ułożyć w foremce, zalać galaretką i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę nie wlewam od razu całej, na początku wlewam tylko tyle żeby do połowy zakryły truskawki. Inaczej owoce uniosą się do góry i zmienią miejsce gdzie zostały ułożone.
Galaretkę truskawkową, rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Gdy galaretka będzie już chłodna zaczynamy robić warstwę śmietanową.
Mleko 3,2% zagotować, rozpuścić w nim żelatynę. Zostawić do przestygnięcia Pozostałe składniki masy śmietanowej wymieszać za pomącą rózgi, dodać powoli mleko z żelatyną. Jeśli powstanie piana, przelać przez sitko.
Partiami wylewamy do formy: masę śmietanową, galaretkę truskawkową, masę śmietanową. Każdą warstwę chłodzimy i dopiero po stężeniu wylewamy kolejną. Sernik zostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. Wyjmujemy z formy, dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Foremka, której użyłam nie jest zbyt duża, podane proporcje starczą na zastosowanie w większej foremce, ewentualnie to co zostanie można wykorzystać do zrobienia mini serniczków.
Foremka, której użyłam nie jest zbyt duża, podane proporcje starczą na zastosowanie w większej foremce, ewentualnie to co zostanie można wykorzystać do zrobienia mini serniczków.
Sernik na zimno z truskawkami |
Komentarze
Prześlij komentarz