Sernik wiedeński


        Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sernik. U mnie jak w tych memach, na serniczek zawsze znajdzie się miejsce. Dla mnie jest to przepis idealny. Zawsze wychodzi, ale wcześniej bywało różnie. Dobre kilka lub nawet kilkanaście lat temu w telewizji emitowany był program kulinarny "Domowa kawiarenka" i własnie z tego programu pochodzi ten przepis. Nawet tak się u mnie nazywa "Sernik z Domowej kawiarenki".  Sekretem jest odpowiedni biały ser. Powinien być chudy, a maksymalnie półtłusty. Najlepiej trzykrotnie mielony. Ser z wiaderka niezbyt się do tego przepisu nadaje.

Składniki:

  • 1 kg chudego sera
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • rodzynki
  • otarta skórka z 1 cytryny





Sposób przygotowania:

       Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodawać żółtka, budynie waniliowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą miksera.
Dodać do masy zmielony ser i dalej miksować. Następnie dodajemy skórkę cytrynową (cytrynę najpierw dokładnie umyć i sparzyć). Ubić pianę z białek, dodać do masy 1 łyżkę- miksować. Dodawać resztę piany po 1 łyżce i miksować na małych obrotach. Na koniec dodać rodzynki (namoczone wcześniej  w ciepłej wodzie z cukrem, zazwyczaj jak tylko zaczynam miksować pierwsze składniki, zalewam rodzynki wodą + dodaję łyżeczkę cukru), całość delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika tylko uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 30 minut.

Na zdjęciu sernik polany został cytrynowym lukrem i posypany skórką pomarańczową.

Mam nadzieję, że Wam tez tak posmakuje jak mi.
Dajcie znać czy był smaczny.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń