Sernik wiedeński
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sernik. U mnie jak w tych memach, na serniczek zawsze znajdzie się miejsce. Dla mnie jest to przepis idealny. Zawsze wychodzi, ale wcześniej bywało różnie. Dobre kilka lub nawet kilkanaście lat temu w telewizji emitowany był program kulinarny "Domowa kawiarenka" i własnie z tego programu pochodzi ten przepis. Nawet tak się u mnie nazywa "Sernik z Domowej kawiarenki". Sekretem jest odpowiedni biały ser. Powinien być chudy, a maksymalnie półtłusty. Najlepiej trzykrotnie mielony. Ser z wiaderka niezbyt się do tego przepisu nadaje.
Składniki:
- 1 kg chudego sera
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- olejek rumowy
- rodzynki
- otarta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodawać żółtka, budynie waniliowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą miksera.
Dodać do masy zmielony ser i dalej miksować. Następnie dodajemy skórkę cytrynową (cytrynę najpierw dokładnie umyć i sparzyć). Ubić pianę z białek, dodać do masy 1 łyżkę- miksować. Dodawać resztę piany po 1 łyżce i miksować na małych obrotach. Na koniec dodać rodzynki (namoczone wcześniej w ciepłej wodzie z cukrem, zazwyczaj jak tylko zaczynam miksować pierwsze składniki, zalewam rodzynki wodą + dodaję łyżeczkę cukru), całość delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika tylko uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Na zdjęciu sernik polany został cytrynowym lukrem i posypany skórką pomarańczową.
Mam nadzieję, że Wam tez tak posmakuje jak mi.
Dajcie znać czy był smaczny.
Uwielbiam serniki, a ten wygląda przepysznie 😋
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapraszam do wypróbowania przepisu
OdpowiedzUsuń