Syrop z mięty
Kolejne słoiczki wylądowały na półce z przetworami na zimę. Dziś przyszła kolej na syrop z mięty. Co prawda najlepszy jest właśnie teraz - latem. Doskonały syrop do rozcieńczania z wodą, podany z limonką i kostkami lodu. Nie tylko dla najmłodszych.... Z tym syropem wyjdzie super drink Mojito. Cześć syropu będzie na bieżące potrzeby, tej porcji nie gotowałam dodatkowo. Natomiast cześć która wylądowała w spiżarni została, zagotowana i zamknięta w słoiczkach. Lubię proste nieskomplikowane przepisy i ten również do takich należy.
Składniki:
Syrop z mięty |
- około 40 gałązek mięty
- wyciśnięty sok z 3 limonek
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 L wody
- Opcjonalnie można dodać kilka kropel zielonego barwnika
Sposób przygotowania:
Świeże listki mięty płuczemy, oddzielamy od gałązek. Listki kroimy, łodygi wyrzucamy.
Wodę mieszamy z cukrem, gotujemy. Pokrojoną miętę wrzucamy do zagotowanej wody (nie gotujemy już razem), dodajemy sok z limonek i skórkę cytrynową. Odstawiamy na 24 godziny. Po dobie przecedzamy syrop, dodajemy ew. barwnik spożywczy. Przechowujemy w lodówce.
Jeśli syrop ma być na później, gotujemy go i przelewamy gorący do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem do zawekowania.
Komentarze
Prześlij komentarz