Pieczony łosoś ze szparagami

     To pewnie zaczyna się robić u mnie nudne, bo znów łosoś. No cóż, po prostu to jedna z moich ulubionych ryb. Staram się jednak dodawać coś nowego. Bardzo lubię odkrywać co raz to nowe smaki. Dziś w wersji ze szparagami, całość pieczona w pysznym sosie na bazie masła, czosnku i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • Filet z łososia
  • 500 g zielonych szparagów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 4 cząstki suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej



Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, uformować ją na kształt rynienki, by sos powstały w trakcie pieczenia nam nie uciekała. Filety z łososia oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry posmarować oliwą, położyć na papierze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.  Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, położyć na papierze obok łososia. W rondelku rozpuścić masło, dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową, pokrojone na paseczki pomidory, rozdrobniona bazylię. Doprawić solą i wszystko wymieszać.Sosem polać łososia i szparagi.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Nie za długo żeby nie wysuszyć łososia. 

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń