Pieczony łosoś ze szparagami
To pewnie zaczyna się robić u mnie nudne, bo znów łosoś. No cóż, po prostu to jedna z moich ulubionych ryb. Staram się jednak dodawać coś nowego. Bardzo lubię odkrywać co raz to nowe smaki. Dziś w wersji ze szparagami, całość pieczona w pysznym sosie na bazie masła, czosnku i suszonych pomidorów.
Składniki:
Składniki:
- Filet z łososia
- 500 g zielonych szparagów
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g masła
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 4 cząstki suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, uformować ją na kształt rynienki, by sos powstały w trakcie pieczenia nam nie uciekała. Filety z łososia oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry posmarować oliwą, położyć na papierze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, położyć na papierze obok łososia. W rondelku rozpuścić masło, dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową, pokrojone na paseczki pomidory, rozdrobniona bazylię. Doprawić solą i wszystko wymieszać.Sosem polać łososia i szparagi.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Nie za długo żeby nie wysuszyć łososia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz