Zupa krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym
Sezon na szparagi trwa już w najlepsze, są już dostępne praktycznie wszędzie a ich cena nie jest zatrważająca. Dlatego też przyszła pora na zupę krem ze szparagów. Krem zabieliłam mleczkiem kokosowym, które dosyć często jest stosowane w zastępstwie tłustej śmietany. Nie dałam go zbyt dużo, żeby posmak mleczka nie stłumił smaku szparagów. Dostępne są małe puszki mleczka kokosowego, również w wersji light. Zupka wyszła bardzo delikatna, aksamitna. Bardzo nam odpowiada jej smak.
Składniki:
Składniki:
Zupa krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym |
- 1 paczka zielonych szparagów
- 1 szalotka
- 500-600 ml wody lub bulionu
- olej po podsmażenia
- 80 ml mleczka kokosowego
- garść listków bazylii
- sól, pieprz
- pieprz brazylijski do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej szalotkę.
Ze szparagów odciąć końcówki- około 3 cm. Pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć kilka główek, resztę dodać do szalotki i chwilę razem poddusić. Trzeba uważać by nie przypalić cebuli. Następnie szparagi zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości - około 30-40 minut.
Gdy szparagi będą już miękkie, zestawiamy z kuchenki, dodajemy bazylię, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy mleczko koksowe.
Główki szparagów które wcześniej zostawiliśmy, smażymy kilka minut na patelni z olejem.
Zupę dekorujemy szparagami i różowym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz