Zupa krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym

          Sezon na szparagi trwa już w najlepsze, są już dostępne praktycznie wszędzie a ich cena nie jest zatrważająca. Dlatego też przyszła pora na zupę krem ze szparagów. Krem zabieliłam mleczkiem kokosowym, które dosyć często jest stosowane w zastępstwie tłustej śmietany. Nie dałam go zbyt dużo, żeby posmak mleczka nie stłumił smaku szparagów. Dostępne są małe puszki mleczka kokosowego, również w wersji light. Zupka wyszła bardzo delikatna, aksamitna. Bardzo nam odpowiada jej smak.

Składniki:
Zupa krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym

  • 1 paczka zielonych szparagów
  • 1 szalotka
  • 500-600 ml wody lub bulionu
  • olej po podsmażenia
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • pieprz brazylijski do dekoracji





Sposób przygotowania:

Szalotkę pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej szalotkę.
Ze szparagów odciąć końcówki- około 3 cm. Pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć kilka główek, resztę dodać do szalotki i chwilę razem poddusić. Trzeba uważać by nie przypalić cebuli. Następnie szparagi zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości - około 30-40 minut. 
Gdy szparagi będą już miękkie, zestawiamy z kuchenki, dodajemy bazylię,  miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy mleczko koksowe. 
Główki szparagów które wcześniej zostawiliśmy, smażymy kilka minut na patelni z olejem.
Zupę dekorujemy szparagami i różowym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń