Sałatka z grejpfrutem

        Garść witaminek na lekką kolację. Lekka, orzeźwiająca sałatka w sam raz na wiosenne przesilenie. Bogactwo witamin i składników mineralnych zawartych w grejpfrucie, awokado i granacie. Dodatkowa zaleta grejpfruta? Wspomaga odchudzanie. Jeśli ktoś nie przepada za grejpfrutem, albo nie może go jeść ze względu na leki -może go z powodzeniem zastąpić w sałatce pomarańczą.

Składniki:

  • 2 grejpruty
  • 2 awokado
  • 1 granat
  • sałata
  • sok z cytryny do skropienia awokado
      dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grejpfruta obrać, usunąć biała część, pokroić w plasterki. Awokado pokroić w kostkę, delikatnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniał.. 
Na talerzu położyć sałatę, pomarańcze, awokado i posypać pestkami z granatu.
W szklance wymieszać składniki dressingu, polać nim sałatkę.

U mnie sałatka jeszcze do smaku polana octem balsamicznym o smaku malin.





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń