Sałatka z grejpfrutem
Garść witaminek na lekką kolację. Lekka, orzeźwiająca sałatka w sam raz na wiosenne przesilenie. Bogactwo witamin i składników mineralnych zawartych w grejpfrucie, awokado i granacie. Dodatkowa zaleta grejpfruta? Wspomaga odchudzanie. Jeśli ktoś nie przepada za grejpfrutem, albo nie może go jeść ze względu na leki -może go z powodzeniem zastąpić w sałatce pomarańczą.
Składniki:
Składniki:
- 2 grejpruty
- 2 awokado
- 1 granat
- sałata
- sok z cytryny do skropienia awokado
dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Grejpfruta obrać, usunąć biała część, pokroić w plasterki. Awokado pokroić w kostkę, delikatnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniał..
Na talerzu położyć sałatę, pomarańcze, awokado i posypać pestkami z granatu.
W szklance wymieszać składniki dressingu, polać nim sałatkę.
U mnie sałatka jeszcze do smaku polana octem balsamicznym o smaku malin.
Komentarze
Prześlij komentarz