Pstrąg łososiowy w sosie pomarańczowo-miodowym
Kolejny przepis na bardzo delikatną kolację czy obiad. Pstrąg najpierw przez parę minut jest podsmażany jedynie na maśle, a następnie duszony w sosie pomarańczowo- miodowym z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. Zamiast pstrąga łososiowego można też wykorzystać w tym przepisie łososia, a zamiast masła można użyć oleju. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Doskonały do podania z ryżem.
Składniki:
Składniki:
- filet z pstrąga łososiowego
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- plasterki pomarańczy do dekoracji
- limonka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło na patelni, położyć łososia, smażyć z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Zdjąć rybę z patelni, odstawić na bok. Na patelnię na której smażony był pstrąg dodać sok pomarańczowy i smażyć na większym ogniu ok. 1 minuty do zredukowania o połowę soku. Dodać czosnek i smażyć około 30 sek, dodać miód i sos sojowy. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować ok. 3-4 minut do zgęstnienia sosu, pstrąga przełożyć na patelnie do powstałego sosu i całość dusić jeszcze około
2-3 minuty. Podawać z ryżem lub sałatką, ozdobić plasterkami pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz