Pstrąg łososiowy w sosie pomarańczowo-miodowym

         Kolejny przepis na bardzo delikatną kolację czy obiad. Pstrąg najpierw przez parę minut  jest podsmażany jedynie na maśle, a następnie duszony w sosie pomarańczowo- miodowym z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. Zamiast pstrąga łososiowego można też wykorzystać w tym przepisie łososia, a zamiast masła można użyć oleju.  Bardzo ciekawe połączenie smaków.  Doskonały do podania z ryżem.

Składniki:

  • filet z pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • plasterki pomarańczy do dekoracji
  • limonka 



Sposób przygotowania:

Rozgrzać masło na patelni, położyć łososia, smażyć z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Zdjąć rybę z patelni, odstawić na bok. Na patelnię na której smażony był pstrąg dodać sok pomarańczowy i smażyć na większym ogniu ok. 1 minuty do zredukowania o połowę soku. Dodać czosnek i smażyć około 30 sek, dodać miód i sos sojowy. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować ok. 3-4 minut do zgęstnienia sosu, pstrąga przełożyć na patelnie do powstałego sosu i całość dusić jeszcze  około
 2-3 minuty. Podawać z ryżem lub sałatką, ozdobić plasterkami pomarańczy.




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń