Placuszki z brokułem
Dziś brokuł w trochę innym wydaniu. Najczęściej jest gotowany, dodawany do różnych sałatek. Okazuje się, że można też z niego zrobić fajne placki. W przepisie podana jest mąka jaglana, ale można ją zastąpić zwykła mąką pszenną, a parmezan zamienić np. na mozzarellę. Placuszki z brokułem dobrze smakują z greckim jogurtem lub ketchupem. Mogą stanowić samodzielne danie, a można położyć jeszcze na nie plasterek wędliny czy smażonego boczku.
Z podanych składników wyszło mi 8 placków.
Składniki:
Z podanych składników wyszło mi 8 placków.
Składniki:
Placuszki z brokułem |
- 1 duży brokuł
- 1/2 białej cebuli
- 1-2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki (u mnie jaglana)
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik w trybie góra-dół rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Różyczki z brokuła razem z łodyżkami rozdrobnić w blenderze lub posiekać na małe kawałeczki.
Dodać posiekaną cebulę, parmezan, mąkę, 1-2 jajka w zależności od tego jak duży brokuł nam się trafił. Dodać rozdrobniony czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować placki. Piec ok. 15 minut z jednej strony, a następnie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze ok 10 minut do zarumienienia.
Przed podaniem delikatnie przestudzić. Podawać z jogurtem lub ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz