Naleśniki banoffee
Fajne są te weekendowe poranki, kiedy można zrobić śniadanie bez pośpiechu. Jak się ma niejadka to trochę się trzeba postarać i zrobić taką wersję, żeby od samego patrzenia miało się ochotę na jedzenie. Tym razem nawet udało mi się przemycić banany. Moim zdaniem bardzo pasują w połączeniu z kremem kajmakowym. Krem jest dosyć słodki, więc zrezygnowałam z bitej śmietany, które zastąpiłam sporą dawką owoców.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Naleśniki banoffee |
Ciasto:
- 3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki maki
- jajko
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła
Krem:
- opakowanie serka mascarpone 250g
- puszka kajmaku -410g
- banany
- dodatkowo owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto, połączyć, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Odstawić na 30 minut.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, przesmarowanej olejem.
Serek mascarpone wymieszać z kajmakiem. Naleśniki posmarować masą kajmakową, dodać do środka banany, udekorować owocami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz