Naleśniki banoffee

         Fajne są te weekendowe poranki, kiedy można zrobić śniadanie bez pośpiechu. Jak się ma niejadka to trochę się trzeba postarać i zrobić taką wersję, żeby od samego patrzenia miało się ochotę na jedzenie. Tym razem nawet udało mi się przemycić banany. Moim zdaniem bardzo pasują w połączeniu z kremem kajmakowym. Krem jest dosyć słodki, więc zrezygnowałam z bitej śmietany,  które zastąpiłam sporą dawką owoców.

Składniki:
Naleśniki banoffee



     Ciasto:
  • 3 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki maki
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka roztopionego masła

     Krem:
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • puszka kajmaku -410g
  • banany
  • dodatkowo owoce do dekoracji



Sposób przygotowania:
   
       Składniki na ciasto, połączyć, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Odstawić na 30 minut.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, przesmarowanej olejem.
Serek mascarpone wymieszać z kajmakiem. Naleśniki posmarować masą kajmakową, dodać do środka banany, udekorować owocami.

Smacznego.



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń