Mus czekoladowy
Prawdziwe delicje dla wszystkich łasuchów, a szczególnie dla tych, którzy dodatkowo lubią czekoladę. Delikatny i rozpływający się w ustach Mus czekoladowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy, można go podać dodatkowo z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, czy wiórkami czekoladowymi.
U mnie w wersji z "ziemią" z ciasteczek oreo i truskawkową marchewką.
Z podanych składników wychodzi cztery porcje po ok. 250 ml musu.
W wersji dla dorosłych można dodać 2 łyżki rumu.
Składniki:
U mnie w wersji z "ziemią" z ciasteczek oreo i truskawkową marchewką.
Z podanych składników wychodzi cztery porcje po ok. 250 ml musu.
W wersji dla dorosłych można dodać 2 łyżki rumu.
Składniki:
Mus czekoladowy |
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- do dekoracji ciasteczka oreo, truskawki, biała czekolada i pomarańczowy barwnik
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g białej czekolady, dodać pomarańczowy barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać . Trzymając truskawki za szypułki zanurzamy w czekoladzie. Odkładamy na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Jajka dokładnie umyć pod ciepła wodą, oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, ukręcić na puszystą masę, a następnie do żółtek patiami dodawać ciepłą czekoladę cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu ubić zimną śmietanę a następnie dodawać do niej przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć do pucharków. Udekorować rozdrobnionymi ciastkami oreo, dodać truskawkę. Schłodzić w lodówce.
Mus Czekoladowy |
Komentarze
Prześlij komentarz