Mus czekoladowy

        Prawdziwe delicje dla wszystkich łasuchów, a szczególnie dla tych, którzy dodatkowo lubią czekoladę. Delikatny i rozpływający się w ustach Mus czekoladowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy, można go podać dodatkowo z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, czy wiórkami czekoladowymi.
U mnie w wersji z "ziemią" z ciasteczek oreo i truskawkową marchewką.
Z podanych składników wychodzi cztery porcje po ok. 250 ml musu.
W wersji dla dorosłych można dodać 2 łyżki rumu.

Składniki:
Mus czekoladowy

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • do dekoracji ciasteczka oreo, truskawki, biała czekolada i pomarańczowy barwnik








Sposób przygotowania:

       W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g białej czekolady, dodać pomarańczowy barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać . Trzymając truskawki za szypułki zanurzamy w czekoladzie. Odkładamy na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.  Jajka dokładnie umyć pod ciepła wodą, oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, ukręcić na puszystą masę, a następnie do żółtek  patiami dodawać ciepłą czekoladę cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu ubić zimną śmietanę a następnie dodawać do niej przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć do pucharków. Udekorować rozdrobnionymi ciastkami oreo, dodać truskawkę. Schłodzić w lodówce.

Mus Czekoladowy









Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń