Kurczak Chili
Soczysty kurczak w sosie chili, który powstaje na bazie soku ananasowego, sosu sojowego i chili. Bardzo aromatyczny, soczysty i delikatny. Świetnie się komponuje ze świeżym ananasem. Sos, który powstaje po upieczeniu mięsa nadaje się świetnie do polania ryżu. My lubimy by sos i kurczak był trochę bardziej ostry, więc dodaję więcej chili, ale to już każdy musi dostosować do siebie. W trakcie pieczenia mięso trochę wchłania chili więc trzeba to uwzględnić dobierając ostrość sosu w pierwszej fazie gotowania. Mojej małej rodzince kurczak bardzo przypadł do gustu. Naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
Marynata:
Składniki:
Marynata:
- 2 szklanki soku z ananasa
- łyżka ketchupu
- 0,5 szklanki jasnego sosu sojowego
- 2-4 łyżki sosu chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki brązowego cukru
- plasterki ananasa do przybrania
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć w garnku, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do zredukowania sosu mniej więcej o 1/3 - do zgęstnienia sosu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kurczaka wyłożyć do naczynia, zalać marynatą i piec ok 1 godziny. W połowie pieczenia, przekręcić kurczaka na drugą stronę.
Podawać z ryżem i plastrami ananasa. Do polania ryżu wykorzystać sos z pieczenia.
W trakcie pieczenia z kurczaka wytopi się tłuszcz, więc warto go uprzednio usunąć z góry sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz