Dorada pieczona z warzywami
U mnie ostatnio same ryby. Szczerze to nie narzekam. Kiedy zobaczyłam w sklepie świeżą doradę, wiedziałam już co będzie na obiad. Mięso tej ryby jest bardzo delikatnie, nietłuste. Po upieczeniu w środku białe i delikatne. Nie ma intensywnego zapachu. Myślę, że będzie smakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. U mnie dziś w wersji pieczonej, z całym mnóstwem pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym. Dodatkowo upiekłam jeszcze bataty. Całość wyszła naprawdę smacznie.
Składniki:
Składniki:
Dorada pieczona z warzywami |
- 2 Dorady
- natka pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- cytryna
- sól
- pieprz
- 2 bataty
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oleju
- gałązka świeżego rozmarynu
- sol
Sposób przygotowania
Ryby oczyścić z łusek, odciąć płetwy. Ponacinać skórę i cała rybę posolić. Do środka włożyć plasterki cytryny i sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu dorady położyć po jednej sporej łyżce masła, a obok położyć pocięty na grube kawałki seler naciowy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i przygotować w tym czasie bataty.
Obrać ze skórki i pociąć jak frytki grubości około 1-1,5 cm. Przełożyć do miski, posolić, skropić sokiem z połowy cytryny, dodać olej i listki rozmarynu.
Bataty wstawiłam wcześniej do piekarnika. Po około 10 minutach pieczenia batatów, wstawiłam na górny poziom doradę. Całość piec jeszcze około 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia dołożyłam pomidorki, gdyż wolę żeby nie rozleciały się za mocno.
Komentarze
Prześlij komentarz