Dorada pieczona z warzywami

         U mnie ostatnio same ryby. Szczerze to nie narzekam. Kiedy zobaczyłam w sklepie świeżą doradę, wiedziałam już co będzie na obiad. Mięso tej ryby jest bardzo delikatnie, nietłuste. Po upieczeniu w środku białe i delikatne. Nie ma intensywnego zapachu. Myślę, że będzie smakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. U mnie dziś w wersji pieczonej, z całym mnóstwem pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym. Dodatkowo upiekłam jeszcze bataty. Całość wyszła naprawdę smacznie.

Składniki:
Dorada pieczona z warzywami

  • 2 Dorady
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • sól
  • pieprz


  • 2 bataty
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sol
Sposób przygotowania

        Ryby oczyścić z łusek, odciąć płetwy. Ponacinać skórę i cała rybę posolić. Do środka włożyć plasterki cytryny i sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu dorady położyć po jednej sporej łyżce masła, a obok położyć pocięty na grube kawałki seler naciowy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i przygotować w tym czasie bataty.
Obrać ze skórki i pociąć jak frytki grubości około 1-1,5 cm. Przełożyć do miski, posolić, skropić sokiem z połowy cytryny, dodać olej i listki rozmarynu.  
Bataty wstawiłam wcześniej do piekarnika. Po około 10 minutach pieczenia batatów, wstawiłam na górny poziom doradę. Całość piec jeszcze około 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia dołożyłam pomidorki, gdyż wolę żeby nie rozleciały się za mocno.





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń