Chłodnik z botwiny

        W taki ciepły dzień jak dziś często sięgam po orzeźwiające chłodniki. Chłodnik z botwinki "chodził" za mną już od dobrych paru dni. Miałam wielką ochotę na coś lekkiego z duża ilością ziół i oczywiście z botwinką. Bardzo też lubię kefir, więc ten własnie chłodnik wydawał mi się wręcz idealny. A jeszcze ten różowy kolor. Do chłodnika można dodać ugotowane jajko na twardo, będzie wtedy bardziej syty. Ten chłodnik ma jeszcze jedną zaletę. Nie jest to zbyt kaloryczna potrawa.

Składniki:

  • pęczek młodej botwinki
  • 0,5 litra wody
  • 1 duży kefir
  • 1 duży jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1/2 cytryny
  • jajka ugotowane na twardo



Sposób przygotowania:

Botwinkę i 1-2 młode buraczki opłukać, drobno posiekać. Zalać wodą, zagotować ok 10 minut. wcisnąć sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Koperek, szczypiorek posiekać, ogórek pokroić w drobną kostkę dodać do botwinki.
Dodać jogurt i kefir. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schłodzić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego.




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń