Chłodnik z botwiny
W taki ciepły dzień jak dziś często sięgam po orzeźwiające chłodniki. Chłodnik z botwinki "chodził" za mną już od dobrych paru dni. Miałam wielką ochotę na coś lekkiego z duża ilością ziół i oczywiście z botwinką. Bardzo też lubię kefir, więc ten własnie chłodnik wydawał mi się wręcz idealny. A jeszcze ten różowy kolor. Do chłodnika można dodać ugotowane jajko na twardo, będzie wtedy bardziej syty. Ten chłodnik ma jeszcze jedną zaletę. Nie jest to zbyt kaloryczna potrawa.
Składniki:
Składniki:
- pęczek młodej botwinki
- 0,5 litra wody
- 1 duży kefir
- 1 duży jogurt naturalny
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 ogórek
- sól
- pieprz
- cukier
- 1/2 cytryny
- jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Botwinkę i 1-2 młode buraczki opłukać, drobno posiekać. Zalać wodą, zagotować ok 10 minut. wcisnąć sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Koperek, szczypiorek posiekać, ogórek pokroić w drobną kostkę dodać do botwinki.
Dodać jogurt i kefir. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schłodzić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz