TATAR Z ŁOSOSIA
Bardzo lubię tradycyjnego tatara, tym razem tatar w innej postaci. Tatar z wędzonego łososia. Wędzony, a nie surowy bo wolę wiedzieć, że to co jem jest dobrej jakości, a niestety w mojej okolicy brakuje dobrego sklepu rybnego. Bardzo fajna i delikatna przystawka, dla zaostrzenia apetytu.
Tatar z łososia |
Składniki na 2 porcje:
- 150 gram wędzonego łososia
- awokado
- 2-3 cebulki szalotki
- łyżka posiekanego koperku
- 5 łyżek soki z limonki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- koperek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy, sól, pieprz. Łososia pokroić, skropić przygotowanym sosem, dodać posiekany koperek, wymieszać. Pokroić szalotkę, awokado w kostkę- skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Wykładać warstwami, najlepiej w tym celu użyć ringu. Udekorować kiełkami i cząstką limonki. Tatar podawać schłodzony z ciemnym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz