TARTA TATIN
Cudowna tarta z jabłek, podawana na ciepło z waniliowymi lodami. Obowiązkowa pozycja w moim domu. Prosty, nieskomplikowany przepis, który was zachwyci. Od klasycznej tarty rożni się tym, że blat pieczemy na górze, a następnie tartę odwracamy jabłkami do góry. Dzięki temu ciasto jest dobrze wypieczone a jabłka po odwróceniu tworzą gładką powierzchnię.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
120 gram masła
2 żółtka
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jabłek
120 gram masła
3/4 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z podanych składników (jeśli będzie za suche można dodać troszkę zimnej wody)
i chłodzimy w lodówce 30 minut.
W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy na ćwiartki.
Na patelni topimy cukier, gdy utworzy nam się jasno-brązowy karmel dodajemy masło, zestawiamy z ognia i mieszamy. Dodajemy jabłka i dusimy ok 10-15 minut. Karmel po dodaniu masła może zbić się w grudki, ale rozpuszczą się podczas dalszej obróbki.
Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy jabłka, polewamy całość pozostałym ze smażenia karmelem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy na okrągły blat. Ciasto jest delikatne i żeby łatwiej je przenieść na formę, można je nawinąć na wałek.
Przykrywamy jabłka ciastem, a brzegi staramy się zawinąć pod spód, tak by sok z jabłek nie wyciekał poza ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, formę przykrywamy dużym talerzem i energicznym ruchem odwracamy do góry dnem.
Tarta doskonale smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz