ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
Chyba nie ma ryby, której bym nie lubiła. A przynajmniej nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć.Uwielbiam je pod każą postacią. Wędzone, smażone, w galarecie. Pychota. Nic mi więcej nie potrzeba. Dziś na tapecie łosoś w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Już od pierwszej chwili pachnie super. Zapach smażonego czosnku na masełku, do tego łosoś z pieprzem cytrynowym.... poezja.
Na pewno zagości nie raz na moim stole.
- filet z łososia
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- ok. 100 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny
- masło
Sposób przygotowania:
Łososia opłukać, usunąć łuski ze skóry. Posolić, posypać pieprzem cytrynowym, smażyć chwile na maśle- około 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć na chwilę na bok.
Na czystej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięte ząbki czosnku i chwilkę przesmażyć- ok 2 minut. Dodać liście szpinaku, smażyć na małym ogniu do momentu aż zmiękną, dodać śmietanę, pomidorki koktajlowe, doprawić solą, czarnym pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Dołożyć łososia i dusić wszystko razem kilka minut.
Komentarze
Prześlij komentarz