GÓRALSKA KWAŚNICA
GÓRALSKA KWAŚNICA
Nigdzie nie smakuje tak bardzo jak w górach. Mam takie jedno miejsce, do którego bardzo chętnie wracam. Nieduży lokal w Zakopanem z dala od centrum, ale za to wspaniały klimat i nieziemskie smaki. Wszystko bardzo smaczne, podane z uśmiechem. Czasem żeby wejść do środka trzeba swoje odstać, ale każdy stoi spokojnie w kolejce i czeka na miejsce bo wie że warto. To właśnie tam pierwszy raz jadłam kwaśnicę i tamten smak kwaśnicy będę zawsze pamiętać.
- 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- pasek wędzonego boczku
- 70 dag kapusty kiszonej
- por, seler, pietruszka
- ok 15 kapeluszy suszonych grzybów
- kminek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 6 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- majeranek
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać zimna wodą i gotować ok. 40 minut.
Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie pokroić w paski.
Mięso wyjąć, oddzielić od kości, włożyć z powrotem do garnka. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i ewentualnie sok z kapusty, pokrojony wędzony boczek, włoszczyznę, przyprawy, przeciśnięty czosnek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować pokrojone w kostkę ziemniaki . Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rumiano na patelni, dodać ziemniaki i cebule do zupy, chwilę razem gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz