BEZA PAVLOVA


Co tu dużo pisać, obłędny deser. Prosty i efektowny a co najważniejsze smaczny. Nie wymaga zbyt dużych umiejętności. Kwestia jedynie odpowiedniego upieczenia bezy, tak by w środku nie była surowa. Przepis który zamieszczam poniżej jest sprawdzony, wielokrotnie z niego korzystałam i zawsze się udaje. W oryginalnym przepisie zamiast cukru jest cukier puder, ja wolę jednak ubijać pianę ze zwykłym cukrem, trzeba tylko trochę dłużej miksować.
Beza Pavlova


Składniki:
  • 5 białek z dużych jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu winnego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szczypta soli. Gdy są już prawie ubite dodajemy stopniowo cukier nadal miksując. 
    Na końcu dodajemy jeszcze mąkę i ocet.
2. Na papierze do pieczenia  rysujemy koło o średnicy 24 cm i kładziemy na blachę, w koło            
    nakładamy masę.
3. Wkładamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb góra-dół). Po włożeniu bezy 
    momentalnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1 godzinę i 10 minut.
    Nie otwieramy piekarnika!
4. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i po 15 minutach wyłączamy    
    piekarnik. Uchylamy drzwiczki i czekamy aż beza ostygnie.
5. Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec gdy jest już prawie ubita dodajemy cukier puder.
    Wykładamy delikatnie na bezę i dekorujemy owocami.




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń