BEZA PAVLOVA
Co tu dużo pisać, obłędny deser. Prosty i efektowny a co najważniejsze smaczny. Nie wymaga zbyt dużych umiejętności. Kwestia jedynie odpowiedniego upieczenia bezy, tak by w środku nie była surowa. Przepis który zamieszczam poniżej jest sprawdzony, wielokrotnie z niego korzystałam i zawsze się udaje. W oryginalnym przepisie zamiast cukru jest cukier puder, ja wolę jednak ubijać pianę ze zwykłym cukrem, trzeba tylko trochę dłużej miksować.
Beza Pavlova |
Składniki:
- 5 białek z dużych jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka octu winnego
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczypta soli. Gdy są już prawie ubite dodajemy stopniowo cukier nadal miksując.
Na końcu dodajemy jeszcze mąkę i ocet.
2. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 24 cm i kładziemy na blachę, w koło
nakładamy masę.
3. Wkładamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb góra-dół). Po włożeniu bezy
momentalnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1 godzinę i 10 minut.
Nie otwieramy piekarnika!
4. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i po 15 minutach wyłączamy
piekarnik. Uchylamy drzwiczki i czekamy aż beza ostygnie.
5. Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec gdy jest już prawie ubita dodajemy cukier puder.
Wykładamy delikatnie na bezę i dekorujemy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz