Muffinki cytrynowe z kremem maślanym
Muffinki mogą być naprawdę śliczne. Mini ciasteczka waniliowe, cytrynowe, z dodatkiem owoców lub kawałkami czekolady. Przyozdobione na 1000 sposobów, pięknymi kwiatami, owocami, bitą śmietaną albo takie robione dla zabawy z minkami potworków czy inne okazjonalne. Możliwości nieskończenie wiele. Same papilotki dostępne są również w wielu wariantach. Równie dużo może też być okazji by je zrobić. Doskonale sprawdzą się do zabrania do szkoły na różne uroczystości czy kiermasze, na spotkanie z przyjaciółmi czy piknik na trawie. Ja swoje zrobiłam dla córki na jej 17 urodziny. Siedemnaście babeczek za każdy rok. Muffinki o posmaku cytrynowym, wypełnione Frużeliną czereśniową, a na wierzchu krem maślany na bezie wykonanej metodą szwajcarską.
Przepis na frużelinę czereśniowa znajdziecie pod tym linkiem: http://kuchenneinspiracjemoni.blogspot.com/2018/06/fruzelina-czeresniowa.html
Składniki na Muffinki:
Przepis na frużelinę czereśniowa znajdziecie pod tym linkiem: http://kuchenneinspiracjemoni.blogspot.com/2018/06/fruzelina-czeresniowa.html
![]() |
Muffinki cytrynowe z kremem maślanym |
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- starta skórka z 1 cytryny
Krem maślany:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- dowolny barwnik
- owoce do dekoracji
- fruzelina czereśniowa- link powyżej
Suche składniki na Muffinki wsypać do miski, wymieszać, Dodać mleko, jajko, olej oraz otarta skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Ciasto równomiernie rozłożyć do papierowych foremek od góry zostawiając około 1 cm luzu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Ostudzone Muffinki od góry wydrążyć łyżeczką (ja użyłam wykrawacza do owoców)i napełnić frużeliną czereśniową.
Krem Maślany zaczynamy od ubicia białek z cukrem. W tym celu białka ubijamy z cukrem nad parą. Woda w garnku powinna delikatnie się gotować, a my w tym czasie mieszamy białka do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Drobinki cukru nie powinny być wyczuwalne w dotyku. Najlepiej sprawdzić biorąc odrobinę białek między palce, jeśli grudki są już nie wyczuwalne, odstawiamy biała na bok do ostygnięcia. Masło, którego będziemy używać, powinno mieć temperaturę pokojową, ale nie może być za bardzo miękkie, bo krem po ubiciu nam popłynie.
Przestudzone białka przenosimy do miski w której będziemy je miksować na puszystą masę. Ubijamy je przez około 10-15 minut do momentu uzyskania gładkiej, białej masy. Stopniowo dodajemy masło i dalej ubijamy do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze Muffinki.
![]() |
Muffinki cytrynowe z kremem maślanym |
Komentarze
Prześlij komentarz