Profiterolki

      Mini ptysie podawane z ciepłym czekoladowym sosem z dodatkiem rumu. Ilość rumu niewielka, mało wyczuwalna. Idealne na małe co nieco po obiadku. Leciutkie i delikatne. Nakład pracy tez nie wielki, a efekt świetny. Można wypełnić je dowolnym kremem lub bitą śmietaną. Z podanego przepisu wyszło mi dwie blaszki. Pierwsze piekłam w trybie góra dół w temp. 180 stopni. Ta partia wyszła gładsza, równomiernie wyrośnięta. Drugą blaszkę upiekłam z termoobiegiem w temp. 160 stopni. Ptysie już nie takie równiutki, w nierównomiernym stopniu przypieczone. Z cała pewnością zależy to też od piekarnika. U mnie jednak zdecydowanie tryb góra dół zdał egzamin.

Profiterolki

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 126 g masła
  • 200 ml wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • 1 mały kieliszek rumu

SPOSÓB WYKONANIA:

         W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku dodać mąkę i energicznie ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie miksujemy. Na koniec powinna nam wyjść gładka masa, którą przekładamy do rękawa cukierniczego. 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskamy malutkie ptysie wielkości 5zł zachowując odstęp między nimi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. (z termoobiegiem czas trochę krótszy). Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Nie otwieramy drzwiczek żeby ptysie nie opadły.
          Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, Przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do środka nieduże porcie śmietany.

Do garnuszka przekładamy połamana czekoladę oraz pozostałe składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Gorącym sosem polewamy ptysie i podajemy jeszcze ciepłe.

Smacznego.



 



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń