Sernik z mango

         Do powstania tego przepisu przyczynił się mój ulubiony koktajl z mango-  Mango Lassi. Chciałam stworzyć trochę bardziej odchudzoną wersję sernika, dlatego do musu nie dodałam masła ani tony cukru. Słodkość można regulować w trakcie przygotowania. Dużo będzie zależeć od tego czy zostaną użyte świeże owoce czy tak jak u mnie gotowa pulpa z puszki. Gotowa pulpa jest idealnie gładka, co może być dosyć ciężkie do samodzielnego uzyskania gdyż mango ma sporo włókien.
      Ten serniczek to totalna improwizacja niektórych składników a muszę przyznać, że okazały się  trafione. W ciągu kilku godzin po serniku zostały jedynie zdjęcia :)

Sernik z mango
SKŁADNIKI:

Spód:

  • 16 ciastek oreo (1 opakowanie)
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 4 serki naturalne po 200 g 
  • puszka gotowej pulpy z mango (850g)
  • 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 30 łyżek mleka 3,2 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie śmietany 36% (200g)
  • 2 łyżeczki kardamonu
Mus na górę sernika:
  • 1,5 szklanki pulpy z mango odłożone z puszki na masę serową
  • 1 galaretka w kolorze pomarańczowym (u mnie frugo)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • owoce do dekoracji, czekolada

SPOSÓB WYKONANIA:

         Oreo w całości rozdrabniamy i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnie i dociskamy do dna. Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy i odkładamy do całkowitego ostudzenia.
         Z pełnej puszki pulpy odkładamy 1,5 szklanki masy z mango. Śmietanę ubijamy na sztywno i chwilowo odkładamy do lodówki.  Świeże mango obieramy i kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
        W osobnym naczyniu za pomocą miksera mieszamy serki naturalne z pozostałą częścią mangowej pulpy, dodajemy cukier puder (ilość wg uznania), kardamon, dolewamy stopniowo przestudzona żelatynę. Na koniec dodajemy ubita śmietanę i delikatnie mieszamy. 
        Na przestudzone ciasto wykładamy warstwę pokrojonych owoców i wylewamy masę serową.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
        Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy dodatkowo 1 łyżeczkę żelatyny. Po dokładnym rozpuszczeniu mieszamy z pozostawioną częścią pulpy. Schłodzoną wylewamy na masę serową i ponownie pozostawiamy na kilka godzin do schłodzenia. 
Dekorujemy owocami, czekoladą.
Sernik z mango








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń