ZUPA Z DYNI Z POMARAŃCZAMI
Rozgrzewająca, cudownie pachnąca zupa z dyni z pomarańczami. Jadłam już sporo wersji tej zupy i to czego w nich nie lubię to tego, że czasem są dosyć mdłe. Na zupę wybrałam dynię muscat. Jest to dynia, która wyróżnia się intensywnym pomarańczowym kolorem, pachnie trochę melonem. Ta dynia to prawdziwe bogactwo Beta-karotenu czyli prowitaminy A, która nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze. Można więc ją piec czy gotować.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni muscat
- sok z 4 średnich pomarańczy
- 2 marchewki
- łyżka startego imbiru
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dynie obieramy ze skórki, usuwamy miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyni. Imbir ścieramy na tarce i również dodajemy, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Całość miksujemy na gładki krem, dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, przez chwilę wszystko gotujemy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz