ZUPA Z DYNI Z POMARAŃCZAMI

     Rozgrzewająca, cudownie pachnąca zupa z dyni z pomarańczami. Jadłam już sporo wersji tej zupy i to czego w nich nie lubię to tego, że czasem są dosyć mdłe.  Na zupę wybrałam dynię muscat. Jest to dynia, która wyróżnia się intensywnym pomarańczowym kolorem, pachnie trochę melonem. Ta dynia to prawdziwe bogactwo Beta-karotenu czyli prowitaminy A, która nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze. Można więc ją piec czy gotować.


SKŁADNIKI:


  • 1 kg dyni muscat
  • sok z 4  średnich pomarańczy
  • 2 marchewki
  • łyżka startego imbiru
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

       Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dynie obieramy ze skórki, usuwamy miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyni. Imbir ścieramy na tarce i również dodajemy, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.  
Całość miksujemy na gładki krem, dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, przez chwilę wszystko gotujemy.

Smacznego.



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń