Lemon Curd

      Pyszny cytrynowy krem, którego głównym składnikiem jest sok z cytryny. Ci, którzy znają ten deser wiedzą, że ciężko się oprzeć by nie wyjadać prosto ze słoiczka. Tym razem musiałam się powstrzymać, bo lemon curd stanowił bazę do przygotowania cytrynowego kremu. Ale następnym razem zrobię sobie tylko do podjadania z biszkoptami. Krem jest mocno cytrynowy, fantastycznie orzeźwiający. Polecam.

Lemon Curd
Składniki:
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 gram cukru
  • 75 gram masła
  • 180 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Cytryny szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, z  dwóch ocieramy skórkę. 
Jajka, żółtka i cukier mieszamy za pomocą rózgi do ubijania. Stawiamy miseczkę nad parą (tak by jej dno nie dotykało wody) energicznie mieszamy. Dodajemy masło, sok cytrynowy i startą skórkę. 
Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.
Lemon curd może być świetną bazą do przygotowania kremów do tortu czy bezy.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń