Tacos z prażonym jabłkiem

   Nie minęło kilka godzin a wszystkie ciastka zniknęły.  Te ciastka mają wszystko to co lubię: są soczyste, chrupiące,  z dodatkiem masła i duuuużą ilością cynamonu, który uwielbiam. Zapomniałam dodać że szybko się je robi, składniki są proste i bez problemu dostaniecie je w większości sklepów. Tacos smaży się na oleju, ale dzięki temu że obróbka trwa około 20 sekund, nie pochłaniają tłuszczu i wychodzą naprawdę chrupiące. Do przygotowania tych ciastek przyda wam się okrągła foremka średnicy około  cm oraz szczypce do przekręcania potraw. Te ostatnie są niezbędne, bo bez nich ciężko będzie zgiąć placuszek na pół i docisnąć w trakcie zmażenia. Tacos bardzo szybko się rumieni, więc trzeba robić to naprawdę szybko.

Tacos z prażonym jabłkiem
Składniki na 20 porcji:

  • 5 placków z tortilli 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
  • 3 duże jabłka (u mnie Ligol)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki wody (podzielone na dwie równe porcje)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

      Za pomocą foremki z każdej tortilli wycinamy kółka. Z jednego blatu wychodzą 4 małe kółka.
U mnie była to taka foremka: 













Na talerz wysypujemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem cytrynowym, podlewamy pierwszą porcją wody, mieszamy z brązowym cukrem, masłem i cynamonem. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie do pozostałej wody dodajemy mąkę kukurydzaną, mieszamy i dodajemy do jabłek. Całość dusimy na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka będą miękkie, a sok się znacznie zredukuje.
 Na patelni rozgrzewamy olej.  Za pomocą szczypiec umieszczamy krążek ciasta na oleju i smażymy z jednej strony 5 sek. Przewracamy na drugą stronę i również smażymy 5 sekund.  Składamy na pół i cały czas trzymając zgięty placek smażymy torlille do zarumienienia- smażymy z obydwu zewnętrznych stron. Zdejmujemy z patelni, strząsając tłuszcz i przekładamy na talerz z cukrem, obtaczając tortillę z obydwu stron. Odkładamy na bok do ostygnięcia. Warto przygotować sobie coś, co przytrzyma placki zgięte. Ja w tym celu wykorzystałam blaszkę do pieczenia muffinek.


Do tak przygotowanych tortilli wkładamy przestudzone, prażone jabłka i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń