Morele w syropie z Brandy

      Morele tak pięknie wyglądają, że nie mogłam się oprzeć zrobieniu chociaż kilku słoiczków na zimę. Będą świetnym dodatkiem do deserów lub do przełożenia ciasta. Ewentualnie do wyjadania wprost ze słoika. Uważajcie tylko, żeby nie jadły ich dzieci bo wchłonęły całkiem sporą ilość alkoholu. Syrop do ich zalania powstał na wody cukru i brandy. Owoce nasączone alkoholem są bardzo smaczne, ciężko będzie by wytrwały do zimy. Do ich przygotowania lepiej wybierać twardsze owoce, bo w trakcie obróbki bardzo szybko się rozpadają. Wiadomo, że ładniej w słoiku się prezentują nie rozpadające się kawałki. Te mięciutkie lepiej zostawić na dżem, gdzie ich wygląd nie ma już takiego znaczenia.

Morele w syropie z Brandy
Składniki:

  • 1,5 kg moreli
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 ml brandy
Sposób przygotowania:

     Z wody i cukru zagotować syrop. Umyte morele, kroimy na pół, usuwamy pestki. Partiami wkładamy do gotującego się syropu- morelki wkładamy skórką do dołu garnka. Gotujemy około 2 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do lekkiego wystygnięcia. Z moreli zdejmujemy skórkę. Z tych bardziej miękkich skórka praktycznie sama odchodzi. Obrane morele przekładamy do słoików. Pozostały z gotowania syrop przecedzamy, dodajemy do niego cukier waniliowy oraz brandy. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy morele. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń