Ciasto jogurtowe z borówkami

     Uparłam się na to ciasto by je ulepszyć tak, by wyszło idealnie puszyste, delikatne i aromatyczne.
 Bardzo łatwe w przygotowaniu, jogurtowe ciasto z wyraźnym aromatem cytrynowym i z dodatkiem borówek. Świetne ciacho do kawki, które można bardzo łatwo przygotować. To co ważne w jego przygotowaniu to wymieszanie borówek z mąką by nie opadły pod swoim ciężarem na dno foremki i nie rozmiękczyły za bardzo ciasta. Dzięki temu prostemu działaniu, borówki zostają na swoim miejscu. Borówki można dodać bezpośrednio do ciasta i wymieszać delikatnie, ja jednak wolę wysypywanie ich partiami na ciasto, dlatego wlewam do foremki część ciasta a następnie dodaję w miarę równomiernie połowę borówek, zakrywam kolejną warstwą ciasta i wkładam drugą część owoców, które przykrywam pozostałą częścią ciasta, tak by borówki nie były widoczne na powierzchni.

Ciasto jogurtowe z borówkami
Składniki:

  • 2 szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej (wychodzi z 2 cytryn)
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka borówek
lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8-9 czubatych łyżeczek cukru pudru
Ciasto jogurtowe z borówkami

Sposób przygotowania:
  
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. 
W misce łączymy wszystkie suche składniki: przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy i odstawiamy na bok. W osobnym naczyniu miksujemy całe jajka i dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy ,miksujemy do momentu uzyskania puszystej kremowej masy, dodajemy jogurt, olej, skórkę cytrynową, całość miksujemy do dokładnego połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej miseczce do suchych borówek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy tak by borówki były całe obtoczone w mące. Przelewamy ciasto do formy i warstwowo przekładamy borówkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się nie do niego nie klei. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w blaszce na 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z foremki i zostawiamy do ostygnięcia. 
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem 2-3 łyżeczki . Pozostałą cześć cukru  dodajemy stopniowo po łyżeczce, mieszając by nie było grudek. Lukier powinien być gęsty, ale lejący się by mógł spływać po cieście. Polewamy lukrem ciasto, pozwalając mu spłynąć na boki.



Dajcie znać czy Wam smakowało tak jak mi. Będze mi miło jeśli zostawicie tu swój komentarz.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń