Żeberka w sosie hoisin

    Pyszne pieczone żeberka chodziły za mną już od dłuższego czasu. Przygotowanie takich żeberek lepiej zostawić sobie na jakiś wolny dzień, gdyż ich pieczenie trochę zajmuje czasu. Warto też zamarynować wcześniej żeberka. Moje w marynacie przeleżały 24 godziny. Żeberka z tego przepisu są mięciutkie, z łatwością odchodzą od kostek, są soczyste i aromatyczne. Ze względu iż do marynaty został dodany miód, mają słodki posmak.  Można użyć gotowego sosu hoisin, ale ja przygotowałam go sama.




Składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika w którym będziemy marynować mięso. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy nim pokrojone mięso. Przykrywamy pojemnik i odstawiamy najlepiej na 24 godziny. Mięso przekładamy do formy do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 2 godziny. Po około 1,5 godzinie zdejmujemy z folię i dalej pieczemy żeberka do zarumienienia. W trakcie podpiekania przekręcamy, aby z każdej strony były ładnie zarumienione.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń