Truskawki w syropie na zimę
Pierwsza partia truskawek na zimę już gotowa. Owoce aktualnie są już słodkie, na straganach uginają się od nich całe wręcz palety. W tym roku postanowiłam zrobić trochę więcej przetworów z truskawek, a w szczególności dużą popularnością cieszą się u mnie truskawki w syropie do przygotowania kompotu. Przepis banalnie prosty. Truskawki wychodzą bardzo smaczne, bez rozrzedzania ich dodatkowo wodą. Kwintesencja smaku i aromatu. Proporcje oczywiście możecie dopasować pod siebie.
Składniki:
Składniki:
![]() |
Truskawki w syropie na zimę |
- 3 kg truskawek
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki myję, usuwam szypułki, przekładam do dużego słoja i warstwowo przesypuję cukrem. Odstawiam na 12 godzin/noc. Przez ten czas truskawki puszczą dużo soku. Zupełnie to wystarcza na zamknięcie ich w słoikach bez uzupełniania wodą.Truskawki przekładam do mniejszych słoików, wstawiam do garnka i od momentu zagotowania wody gotuję do 10 minut. Na dno garnka wrzucam pieluchę. Wyjmuję słoiki, dokręcam, odwracam do góry dnem i czekam aby ostygły.
Bardzo prosto i bardzo smacznie.
Komentarze
Prześlij komentarz