Spiralne ciasto z czereśniami

      Pyszne ciacho z czereśniami albo wiśniami. Jedne i drugie owoce jak najbardziej się do tego nadają. Wybrałam czereśnie bo są bardziej słodkie i aktualnie w sprzedaży. Do ciasta poza cukrem waniliowym nie dodajemy cukru, więc bardziej pasują mi tu czereśnie.  Ciasto wyrabia się bardzo fajnie, jest mięciutkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleić w trakcie wyrabiania, można dodatkowo podsypywać mąką. Ciasto powstaje poprzez zawijanie czereśnie w ruloniki. Brzegi ciasta muszą być dobrze ze sobą zlepione, by sok z owoców nie wyciekał i nie barwił ciasta. Do pieczenia użyłam tortownicy, ale równie dobrze ciasto możemy upiec na blaszce z fabrycznego piekarnika, ponieważ ciasto nie rozchodzi się na boki i nie zmienia swojego kształtu. Mi zostało trochę ciasta, ale nie zmieściło się już w tortownicy. W przypadku większej blaszki nie będzie już takiego problemu i całość ciasta będzie można wykorzystać. Szkoda żeby się marnowało, bo jest naprawdę pyszne.

Składniki:
Spiralne ciasto z czereśniami

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do piezenia
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kefiru
Nadzienie:
  • 500 g czereśni
  • 1/2 szklanki cukru
  •  cukier puder


Sposób wykonania:

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy z mąka. Wyrabiamy tak by otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodajemy kefir i całość zagniatamy. Ciasto na tym etapie może się lepić, łatwiej będzie przenieść je na stolnicę i podsypać trochę maki ( u mnie było to ok 2 garstek). Gdy mamy już gładkie, nie lepiące się ciasto, należy je rozwałkować na grubość ok. 5 mm- nie grubiej, a następnie pociąć na paski o szerokości ok 8 cm, długości 20-30 cm. Niezbyt długie, bo będziemy trzeba je dalej przenosić partiami na blaszkę. Na każdy pasek kładziemy w rządku czereśnie i posypujemy obok cukier.


Ciasto zwijamy w  długi rulonik  tak by brzegi i końce ciasta były ze sobą dobrze zasklepione. Pojedyncze ruloniki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i zaczynając od środka formujemy na kształt ślimaczka. Dokładamy kolejne ruloniki, układając je  spiralnie, tak by brzegi każdej części stykały się ze sobą. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku  w 200 stopniach, przez około 30-40 minut.
Po ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.

Spiralne ciasto z czereśniami
      Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis. Miło mi będzie jeśli dacie znać czy Wam smakowało.

   


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156671