Sernik z borówki amerykańskiej
Aktualnie mamy sezon na truskawki, a mnie na przekór wzięło na serniczek z udziałem borówki amerykańskiej. Biorąc pod uwagę panująca na zewnątrz temperaturę, najlepszy okazał się pomysł zrobienia sernika na zimno. Fantastyczny smak borówki jest obecny zarówno w kremie jak i w musie, którym został polany sernik. Na dokładkę dekoracja również borówkowa. Ale tego smaku nigdy nie jest za dużo. W środku serniczka niespodzianka - absolutnie czekoladowe ciacho na wzór Brownie. Całość naprawdę apetyczna.
Składniki:
Brownie:
Składniki:
![]() |
Sernik z borówki amerykańskiej |
Brownie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maki
Masa serowa:
- 2 opakowania serka naturalnego po 130g
- 400 ml śmietany 30-36%
- 500 g borówki amerykańskiej
- 1/2 szklanki wody
- 2/3 szklanki - 1 szklanka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 ciemna galaretka
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło, cukier i mieszamy na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonej czekolady dodajemy całe jaka, mąkę i mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma 24 cm średnicy. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Następnie z ciasta wcinamy koło o średnicy 20 cm i przekładamy do drugiej formy w której będziemy w dalszej kolejności chłodzić sernik.
Do przygotowania masy serowej potrzebne nam będą borówki. Z 500 g borówek odkładamy kilka sztuk do dekoracji, pozostałe przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody oraz dodajemy cukier. Całość dusimy przez kilka minut, do momentu, aż borówki będą miękkie- rozpadające się. Borówki należy odcedzić przez sitko. Zachowujemy sok oraz masę z borówek. W pierwszej kolejności potrzebny nam będzie uzyskany sok. Powinno go wyjść około 250 ml. Sok należy zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę. Sok z żelatyna odstawiamy do ostygnięcia (uwaga szybko tężeje) a w tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy do śmietany serek a następnie powoli wlewamy chłodny sok borówkowy. Masę serową przelewamy do formy ze spodem z brownie. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Czas na przygotowanie musu borówkowego. Odstawione wcześniej borówki miksujemy.
Ciemna galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, dodajemy dodatkowo 1 łyżkę żelatyny, oraz zmiksowane borówki. Mieszamy i przestudzone wylewamy na masę serową. Odstawiamy do schłodzenia. Dekorujemy owocami.
![]() |
Sernik z borówki amerykańskiej |
Ps. Jeśli podoba Wam się ten przepis, będzie mi miło jeśli zostawicie tu swój komentarz.
Wygląda apetycznie. Wrócę tu w lipcu, gdy będą jagody i jeżyny.
OdpowiedzUsuń