Ravioli z Gorgonzolą

   Ravioli z Gorgonzolą to świetna propozycja dla wielbicieli serów pleśniowych. Oczywiście gorgonzolę można również zastąpić mniej aromatycznym serem, ale my właśnie takie lubimy. Ravioli swój intensywny kolor zawdzięcza dodaniu do ciasta buraka. Samo ciasto bardzo elastyczne, dobrze się zagniata i wałkuje, więc przygotowanie nie jest w żaden sposób jakieś uciążliwe. Oprócz gorgonzoli jest też kolejny serowy dodatek w postaci sosu, przygotowanego na bazie śmietany i sera Cheddar. Buraczkowe ravioli najlepiej przygotować przy okazji gotowania/pieczenia większej ilości buraków. 100-120 g to średniej wielkości burak i raczej ciężko byłoby gotować czy piec tylko 1 sztukę. Do zagniatania ciasta nie użyłam mąki, w momencie gdy ciasto nie chciało się dobrze zagniatać dołożyłam 20 g więcej przetartego buraka.

Składniki:
Ravioli z Gorgonzolą

  • 250 g mąki 
  • 100-120 g musu z buraka (1 średniej wielkości)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • 200 g Gorgonzoli
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 100 g sera Cheddar
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz




Sposób przygotowania:

     Ugotowanego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce, tak by otrzymać wręcz jednolity mus. Im drobniejszy mus, tym gładsze wyjdzie ciasto. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i musu z buraków. Odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Ciasto cieniutko rozwałkować, kto ma maszynkę do makaronu w tym momencie jak najbardziej może ją wykorzystać. Podczas wałkowania dobrze jest podsypać trochę mąki by ciasto się nie kleiło. Na rozwałkowane ciasto kładziemy kawałeczki Gorgonzoli i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Dociskamy ciasto dookoła sera i wycinamy kształt za pomocą foremki lub radełka. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy zaraz po wyjęciu z wody z sosem z śmietany i sera Cheddar (podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser, gałkę, pieprz i mieszamy całość do momentu uzyskania gładkiej kremowej konsystencji).

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156213