Makaron farfalle z tuńczykiem

     W moim starym zeszyciku te potrawę mam zapisaną jako "Lasagne" z tuńczykiem. Do Lasagne trochę jej daleko, ale na upartego powiedzmy, że to taka trochę uproszczona wersja. Uproszczona z całą pewnością, bo czas przygotowania jest bardzo krótki, składniki są bardzo proste, nie wymagają jakiś specjalnych czynności. Wystarczy tylko przygotować na patelni sos pomidorowy z tuńczykiem, a w tak zwanym międzyczasie ugotować makaron. To danie świetnie sprawdzi się w ciągu tygodnia kiedy nie ma zbyt dużo czasu na robienie obiadu. Smak tuńczyka jest bardzo delikatny, w żaden sposób nie dominuje nad całością dania, gdyby ktoś nie wiedział co je, mógłby się dać " oszukać", że je jakieś inne delikatne mięso.
Makaron Farfalle z tuńczykiem


 Składniki:

  • 3 cebule
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • makaron farfalle (kokardy)
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • olej
  • parmezan
  • 0,4 l sosu pomidorowego
  • przyprawa do spaghetti lub włoska, czosnek, pieprz, sól
Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oleju, cebulę zeszklić. Dodać tuńczyka (bez sosu), rozdrobnić go, dodać sos pomidorowy (dałam swój, zostało jeszcze kilka w spiżarni z zeszłego roku) , posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać, dusić kilka minut razem, doprawić solą, pieprzem ewentualnie przyprawą. Ja używam od pewnego czasu przyprawę do kuchni włoskiej. Po przyprawieniu do sosu dodajemy ugotowany makaron i szczypiorek. Mieszamy całość na patelni. Po wyłożeniu posypujemy startym parmezanem. Można też podać makaron z sosem osobno.
Z pewnością fajniej się wówczas prezentuje.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156441