Jogurtowe babeczki
To jest właśnie taki moment, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie ma się ochoty stać przy piekarniku. Temperatura taka, że dodatkowe stopnie nie są już potrzebne, więc chętnie coś słodkiego, ale na zimno. Prosty deserek czekał właśnie na swoją kolej. Do ich przygotowania wykorzystałam sylikonowe foremki na babeczki. Pomimo tego, że są sylikonowe i teoretycznie powinno łatwo się z nich wyjmować, foremki wymagały delikatnej pomocy. Na chwilę przed wyjęciem każdą foremkę zanurzyłam w gorącej wodzie i po problemie. Z podanego przepisu wychodzi 12 babeczek.
Składniki:
Składniki:
![]() |
Jogurtowe babeczki |
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 kolorowe galaretki
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml wody
- owoce
Składniki:
Do przygotowania babeczek wykorzystałam dwa rożne kolory galaretek. Każdy kolor rozpuściłam w szklance wody i dodatkowo dodałam po łyżce żelatyny. Przestudzone galaretki wymieszałam z jogurtem. Foremki delikatnie posmarowałam olejem i włożyłam je do blachy do pieczenia muffinek.
Jogurt można wlewać warstwami- wtedy przed wylaniem kolejnej warstwy jogurt należy schłodzić w lodówce, aż do momentu stężenia.
By owoce nie opadły na dno wypełniłam foremki, zostawiając od góry po ok 5 mm. Ostatnią cześć jogurtu wylałam po stężeniu poprzednich warstw i położyłam owoce. W ten sposób nie opadły na dno i dobrze się trzymały na babeczkach.
![]() |
Jogurtowe babeczki |
Komentarze
Prześlij komentarz