Chutney z truskawek
Przetwory z truskawek czas zacząć. Tradycyjnie robimy dżemy, kompoty. Często truskawki wychodzą dosyć mdłe, dodaje się więc do nich sok z cytryny, agrest. Ja bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z ostrym, a chutney z truskawek właśni taki jest. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań z drobiu. Ilość cukru jaką użyjecie zależy od tego czy trafią się wam mniej czy bardziej słodkie truskawki. Dlatego lepiej wsypać najpierw mniejszą ilość i sprawdzić czy smak Wam już odpowiada. Chutnej można spożywać od razu po przygotowaniu i w tym celu trzymamy go w lodówce. Ja zrobiłam kilka słoiczków na później, dlatego chutnej gorący wlałam do słoiczków i postawiłam do góry dnem by się zawekowały.
Składniki:
Składniki:
![]() |
Chutney z truskawek |
- 1 kg truskawek
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki startego imbiru
- 200-250 g cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki sosu sojowego
- kilka listków rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Większe truskawki kroimy na ćwiartki, mniejsze na pół.
Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, Dusimy ok. 10 minut. W tym czasie imbir bieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, papryczkę chili kroimy w drobna kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki do truskawek i całość dusimy na wolnym ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Gorący chutnej przelewamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem do zawekowania.
Komentarze
Prześlij komentarz