Truskawkowe tiramisu

      Co można zrobić do jedzenia jeśli uwielbia się słodycze.... Oczywiście coś słodkiego na deser. A że sezon na truskawki już na dobre trwa, nie obędzie się i tym razem bez tego sezonowego składnika. Deser na wzór popularnego tiramisu, z tą różnicą, że kawę zastąpiłam musem truskawkowym a kakao startą mleczną czekoladą. Deser przekładany warstwowo: krem, biszkopty polane musem truskawkowym, krem a na wierzchu plasterki truskawek, posypane czekoladą. Podane składniki wystarczają na przygotowanie czterech pucharków.  Rewelacyjny smak. Polecam wszystkim łasuchom 😉. U mnie już niedługo powtórka...
Truskawkowe Tiramisu
Składniki:

  • 2 opakowania serka Mascarpone
  • 4 zółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 kg truskawek
  • 1-2 łyżeczki cukru (opcja)
  • Podłużne biszkopty- 8 szt
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:

     Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier, mieszamy aż do uzyskania puszystej jasnej masy, pozbawionej drobinek cukru. Dodajemy serki mascarpone i całość mieszamy do połączenia się składników. 
Odkładamy kilka truskawek do dekoracji. Pozostałe miksujemy, opcjonalnie można je dosłodzić. Ja swojego musu nie dosładzałam. Pomimo, że sam  nie był zbyt słodki to w towarzystwie biszkoptów i kremu poziom słodkości dla mnie idealny. 
Odłożone truskawki kroimy w plasterki, czekoladę ścieramy na wiórki. 
Deser przekładamy warstwami, biszkopty polewamy musem, dekorujemy owocami i czekoladą.







Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

157553