Truskawkowe tiramisu
Co można zrobić do jedzenia jeśli uwielbia się słodycze.... Oczywiście coś słodkiego na deser. A że sezon na truskawki już na dobre trwa, nie obędzie się i tym razem bez tego sezonowego składnika. Deser na wzór popularnego tiramisu, z tą różnicą, że kawę zastąpiłam musem truskawkowym a kakao startą mleczną czekoladą. Deser przekładany warstwowo: krem, biszkopty polane musem truskawkowym, krem a na wierzchu plasterki truskawek, posypane czekoladą. Podane składniki wystarczają na przygotowanie czterech pucharków. Rewelacyjny smak. Polecam wszystkim łasuchom 😉. U mnie już niedługo powtórka...
Składniki:
![]() |
Truskawkowe Tiramisu |
- 2 opakowania serka Mascarpone
- 4 zółtka
- 6 łyżeczek cukru
- 1/2 kg truskawek
- 1-2 łyżeczki cukru (opcja)
- Podłużne biszkopty- 8 szt
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier, mieszamy aż do uzyskania puszystej jasnej masy, pozbawionej drobinek cukru. Dodajemy serki mascarpone i całość mieszamy do połączenia się składników.
Odkładamy kilka truskawek do dekoracji. Pozostałe miksujemy, opcjonalnie można je dosłodzić. Ja swojego musu nie dosładzałam. Pomimo, że sam nie był zbyt słodki to w towarzystwie biszkoptów i kremu poziom słodkości dla mnie idealny.
Odłożone truskawki kroimy w plasterki, czekoladę ścieramy na wiórki.
Deser przekładamy warstwami, biszkopty polewamy musem, dekorujemy owocami i czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz