Tajska zupa krewetkowa

Każda potrawa, która jest związana z owocami morza to dla mnie poezja smaku. Uwielbiam ich smak, praktycznie pod każdą postacią.  Niedawno jadłam taką zupę w restauracji i dlatego próbowałam odtworzyć jej smak w domu. Bardzo podoba mi się połączenie krewetek z mleczkiem kokosowym, posmakiem limonki i imbiru. Podstawą tej zupy jest przygotowanie najpierw bulionu krewetkowego.  Nie wymaga tak naprawdę żadnych dodatkowych składników, ani długiego czasu. Do ugotowania bulionu wykorzystałam pancerze krewetek. Taki bulion można również zamrozić i przechować na później.

Składniki:
Tajska zupa krewetkowa
  •  500 g surowych krewetek
  • 1/2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziaren pieprzu

  • 3 szklanki bulionu z krewetek
  • makaron ryżowy
  • 50 g czerwonej pasty Curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • kolendra
  • papryczka chili
  • tofu
  • łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:

      Krewetki obieramy z pancerzy. Pancerze zalewamy wodą, dodajemy seler, marchew, cebulę i pieprz. Od zagotowania gotujemy około 30 minut. Dodajemy obrane krewetki i całość gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Odcedzamy wywar, odkładamy na bok krewetki, resztę wyrzucamy.
      Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pastę curry, smażymy ok 2-3 minuty, dodajemy w trakcie smażenia kilka łyżek mleka kokosowego, pastę mieszamy z mlekiem kokosowymi chwilę razem smażymy.  Dodajemy do bulionu, gotujemy.
Makaron ryżowy gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Przecedzamy i dodajemy do bulionu. Dodajemy pozostałe składniki: krewetki, pokrojone w kostkę tufu,makaron ryżowy, sos rybny i resztę mleka kokosowego, całość gotujemy około 2- 3 minuty. Doprawiamy solą. Zupę podajemy posypaną kolendrą i krążkami papryczki. 

Tajska zupa krewetkowa





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156470