Tajska zupa krewetkowa
Każda potrawa, która jest związana z owocami morza to dla mnie poezja smaku. Uwielbiam ich smak, praktycznie pod każdą postacią. Niedawno jadłam taką zupę w restauracji i dlatego próbowałam odtworzyć jej smak w domu. Bardzo podoba mi się połączenie krewetek z mleczkiem kokosowym, posmakiem limonki i imbiru. Podstawą tej zupy jest przygotowanie najpierw bulionu krewetkowego. Nie wymaga tak naprawdę żadnych dodatkowych składników, ani długiego czasu. Do ugotowania bulionu wykorzystałam pancerze krewetek. Taki bulion można również zamrozić i przechować na później.
Składniki:
Składniki:
![]() |
Tajska zupa krewetkowa |
- 500 g surowych krewetek
- 1/2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia cebula
- kilka ziaren pieprzu
- 3 szklanki bulionu z krewetek
- makaron ryżowy
- 50 g czerwonej pasty Curry
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- kolendra
- papryczka chili
- tofu
- łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Krewetki obieramy z pancerzy. Pancerze zalewamy wodą, dodajemy seler, marchew, cebulę i pieprz. Od zagotowania gotujemy około 30 minut. Dodajemy obrane krewetki i całość gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Odcedzamy wywar, odkładamy na bok krewetki, resztę wyrzucamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pastę curry, smażymy ok 2-3 minuty, dodajemy w trakcie smażenia kilka łyżek mleka kokosowego, pastę mieszamy z mlekiem kokosowymi chwilę razem smażymy. Dodajemy do bulionu, gotujemy.
Makaron ryżowy gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Przecedzamy i dodajemy do bulionu. Dodajemy pozostałe składniki: krewetki, pokrojone w kostkę tufu,makaron ryżowy, sos rybny i resztę mleka kokosowego, całość gotujemy około 2- 3 minuty. Doprawiamy solą. Zupę podajemy posypaną kolendrą i krążkami papryczki.
![]() |
Tajska zupa krewetkowa |
Komentarze
Prześlij komentarz