Sorbet z melona
Ostatnio pojawiło się wiele gatunków lodów rzemieślniczych. Wybór smaków jest naprawdę ogromny. Szczególnie latem nad naszym morzem można wypróbować zupełnie nieznane smaki. Pamiętam jak z córką codziennie zachodziłyśmy do naszej upatrzonej kawiarenki by zobaczyć co dziś jest nowego. Córka polowała na lody z zielonej herbaty a ja na te o smaku palonego masła albo krakersów z karmelem. Dzisiejszy sorbet to moje pierwsze lody, ale z pewnością nie ostatnie. Wykonanie wcale nie jest trudne. Lody nie wymagają mieszania podczas chłodzenia, a koszt też nie jest wysoki. Z podanych składników wyszło ok. 500 ml pysznych orzeźwiających lodów.
Składniki:
- 1 melon Galia
- 1/4 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Melona przekroić na pół, usunąć ze środka pestki, obrać ze skórki, pokroić na niewielkie cząstki. Kawałki melona rozłożyć na desce lub tacy, włożyć do zamrażalnika. Po 4 godzinach wyjąć zamrożonego melona, przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zblendować na gładką masę. Przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą by lody nie wchłonęły innych zapachów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz