Sorbet z melona

     Ostatnio pojawiło się wiele gatunków lodów rzemieślniczych. Wybór smaków jest naprawdę ogromny. Szczególnie latem nad naszym morzem można wypróbować zupełnie nieznane smaki. Pamiętam jak z córką codziennie zachodziłyśmy do naszej upatrzonej kawiarenki by zobaczyć co dziś jest nowego. Córka polowała na lody z zielonej herbaty a ja na te o smaku palonego masła albo krakersów z karmelem. Dzisiejszy sorbet to moje pierwsze lody, ale z pewnością nie ostatnie. Wykonanie wcale nie jest trudne. Lody nie wymagają mieszania podczas chłodzenia, a koszt też nie jest wysoki. Z podanych składników wyszło ok. 500 ml pysznych orzeźwiających lodów.


Składniki:
  • 1 melon Galia
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Melona przekroić na pół, usunąć ze środka pestki, obrać ze skórki, pokroić na niewielkie cząstki. Kawałki melona rozłożyć na desce lub tacy, włożyć do zamrażalnika. Po 4 godzinach wyjąć zamrożonego melona, przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zblendować na gładką masę. Przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą by lody nie wchłonęły innych zapachów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny. 

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156019