Sernik z ricottą i łososiem
Sernik nie zawsze musi być na słodko. W wersji na słono doskonale się sprawdzi się na śniadanie czy po prostu jako przekąska. By sernik nie był zbyt mdły warto dodać do niego jakieś ostrzejsze smaki. Smak sera ricotta doskonale się komponuje z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić na drobną kostkę, gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Z chleba tostowego odciąć skórki, wyłożyć dno tortownicy. Szczypiorek drobno posiekać, łososia pokroić w paski, zostawić kilka plasterków do dekoracji.
W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem. Przełożyć do tortownicy.
Schłodzić w lodówce ok 2 godzin. Ozdobić plasterkami łososia, plasterkami rzodkiewki i kiełkami.
Składniki:
![]() |
Sernik z ricottą i łososiem |
- 2 opakowania ricotty (250g)
- 2 serki naturalne (135g)
- 1 cukinia
- 150 g wędzonego łososia
- pęczek szczypiorku
- 5 kromek chleba tostowego
- pieprz
- kiełki rzodkiewki i rzodkiewka do dekoracji
- tortownica o średnicy 16 cm
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić na drobną kostkę, gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Z chleba tostowego odciąć skórki, wyłożyć dno tortownicy. Szczypiorek drobno posiekać, łososia pokroić w paski, zostawić kilka plasterków do dekoracji.
W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem. Przełożyć do tortownicy.
Schłodzić w lodówce ok 2 godzin. Ozdobić plasterkami łososia, plasterkami rzodkiewki i kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz