Sałatka szpinakowo - truskawkowa z bekonem
Szpinak i truskawki to idealny duet. A z dodatkiem chrupiącego bekonu- coś pysznego! Jest to bardzo prosta do przygotowania sałatka, której właśnie bazą jest szpinak i truskawki. Słodkie truskawki doskonale przełamują smak szpinaku i słonego bekonu. Całość została polana octem balsamicznym i posypana płatkami migdałów. Bardzo lubię wszystkie składniki tej sałatki osobno, więc i smak w takiej kompozycji przypadł mi do gustu. Proporcje poszczególnych składników można swobodnie zmieniać w zależności od tego, co kto bardziej lubi. U mnie najwięcej znalazło się truskawek i bekonu. W sam raz do pochrupania na kolację.
Składniki na 2 porcje:
Składniki na 2 porcje:
![]() |
Sałatka szpinakowo - truskawkowa z bekonem |
- 2 garście młodego szpinaku
- 300 g truskawek
- 10 plasterków wędzonego boczku
- ser feta (u mnie Arla Apetina)
- płatki migdałów do posypania
- ocet balsamiczny (u mnie malinowy)
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności smażymy boczek, by zdążył przestygnąć. Szpinak myjemy, truskawki kroimy na pół. Układamy wszystko na talerzu, dodajemy ser feta, posypujemy płatkami migdałów i skrapiamy octem balsamicznym.
Bardziej prosto się chyba nie da.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz