Sałatka szpinakowo - truskawkowa z bekonem

      Szpinak i truskawki to idealny duet. A z dodatkiem chrupiącego bekonu- coś pysznego! Jest to bardzo prosta do przygotowania sałatka, której właśnie bazą jest szpinak i truskawki. Słodkie truskawki doskonale przełamują smak szpinaku i słonego bekonu. Całość została polana octem balsamicznym i posypana płatkami migdałów. Bardzo lubię wszystkie składniki tej sałatki osobno, więc i smak w takiej kompozycji przypadł mi do gustu. Proporcje poszczególnych składników można swobodnie zmieniać w zależności od tego, co kto bardziej lubi.  U mnie najwięcej znalazło się truskawek i bekonu. W sam raz do pochrupania na kolację.

Składniki  na 2 porcje:
Sałatka szpinakowo - truskawkowa z bekonem

  • 2 garście młodego szpinaku
  • 300 g truskawek
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • ser feta (u mnie Arla Apetina)
  • płatki migdałów do posypania
  • ocet balsamiczny (u mnie malinowy)







Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności smażymy boczek, by zdążył przestygnąć. Szpinak myjemy, truskawki kroimy na pół. Układamy wszystko na talerzu, dodajemy ser feta, posypujemy płatkami migdałów i skrapiamy octem balsamicznym.

Bardziej prosto się chyba nie da. 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156022