Pieczony bakłażan
Są takie dni, że totalnie nie mam ochoty na mięso. Pieczony bakłażan, to lekka, smaczna przekąska, kolacja. Może stanowić samodzielne danie, ale może też być super dodatkiem do obiadu. Bakłażan świetnie komponuje się z czosnkiem i zapiekaną mozzarellą. By pozbyć się charakterystycznej goryczki, bakłażana nacinamy, a następnie solimy miąższ i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie sól wypłukujemy i zabieramy się za jego przyrządzenie. Kupując bakłażany warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Skórka powinna być jędrna i gładka -bez przebarwień. Najlepsze są młode okazy o średnicy ok 5-8 cm. Sam wygląd bakłażana i jego piękny kolor zachęca mnie już do kupienia. Co ciekawe bakłażan zwany też psianką lub gruszką miłosną jest jagodą ....
Składniki:
Składniki:
![]() |
Pieczony bakłażan |
- 2 bakłażany
- 2-3 pomidory średniej wielkości
- mozzarella 300 g
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Bakłażana nacinamy wzdłuż, tak by utworzyła wachlarz. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie bakłażany płuczemy z soli. Pomidory sparzyć, pokroić w plasterki (dałam żółte pomidory, ale oczywiście mogą być klasyczne -czerwone). Mozzarellę również kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy pokrojona pietruszkę, rozdrobniony czosnek, kilka łyżek oleju, sól i pieprz. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy oliwą, przekładamy bakłażana i pomiędzy poszczególne części wkładamy mozzarelle i pomidory. Całość skrapiamy olejem z przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz