Lody z zielonej herbaty-Matcha

       Bardzo oryginalny smak lodów. Kremowe, świetnie pachnące o dosyć intensywnym smaku. Rzadko można je spotkać, a są naprawdę pyszne. Z naparu z zielonej herbaty nie wyszłyby tak intensywne, dlatego do ich zrobienia wykorzystałam zieloną herbatę w proszku.
Matcha pochodzi z Japonii. jest to najwyższej jakości, specjalnie wyselekcjonowana zielona herbata.
Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście nabierają bladego odcienia zieleni. Zebrane liście są suszone, a następnie starte na zielony proszek. Naukowcy przekonują, że ta herbata jest składnicą antyoksydantów -substancji które min. zapobiegają rozwojowi nowotworów, chorobom układu krążenia a także wspomagają odchudzanie.  W tym miejscu czas na moje przekonanie, że jeśli wspomagają odchudzanie, to z pewnością dadzą sobie rade z tą śmietanką, którą użyłam do ich przygotowania ;). Herbatę najlepiej szukać na półkach typu "Kuchnie świata"

Składniki:
Lody z zielonej herbaty- Matcha

  • 2 łyżki zielonej herbaty Matcha
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g śmietanki kremówki (są to 2 małe kubki)









Sposób przygotowania:

W małej miseczce mieszamy zieloną herbatę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce mieszamy żółtka i pozostały cukier- ubijamy jak kogel mogel.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Wyłączyłam na chwilę przed tym jak miało zacząć się gotować. Wlewamy kilka łyżek mleka do zielonej herbaty i dokładnie mieszamy. Powinna wyjść gładka pasta. Dodajemy zieloną herbatę do reszty mleka i mieszamy. Mleko z zieloną herbatą wlewamy stopniowo do żółtek i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przygotowujemy kąpiel wodną. Miskę z naszą zieloną herbatą wstawiamy nad parę i mieszamy kilka minut do zgęstnienia. Zielona herbata powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z pary i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i po łyżce dodajemy przestudzoną zieloną herbatę.
Ubite krem przenosimy do pojemnika z pokrywką i chłodzimy przez ok. 4 godziny. W trakcie chłodzenia lody należy kilka razy przemieszać łyżką.




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156325