Lody z czarnym sezamem
W tym roku ogarnęło mnie chyba jakieś szaleństwo w przygotowywaniu domowych lodów. Lubie szczególnie te z nietypowe połączenie smaków, szukanie takich, które na ogół nie są dostępne w sklepach. akie właśnie są lody z czarnym sezamem. Ma się wrażenie, że je się sezamki, tylko w bardziej kremowej formie. Lody z czarnym sezamem są bardzo kremowe, super delikatny smak sezamu, grudki sezamu są delikatnie wyczuwalne, nie udało się ich zmiksować na pył, ale w żaden sposób to nie przeszkadza i nie zmienia faktu, że lody są naprawdę fantastyczne. Przygotowanie ich jest proste, składniki nieskomplikowane. W trakcie mrożenia warto je przemieszać 2-3 razy żeby nie tworzyły się kryształki.
Składniki:
![]() |
Lody z czarnym sezamem |
- 1/2 szklanki czarnego sezamu
- 1 szklanka mleka zagęszczonego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni. Niezbyt długo, mi zajęło to około 2 minut. Należy uważać żeby nie przypalić sezamu, prażymy do czasu, aż poczujemy unoszący się aromat sezamu. Przestudzony sezam, wkładamy do blendera i przez parę minut miksujemy, do momentu uzyskania drobinek. Mi się nie udało uzyskać pyłu, o ile jest to w ogóle możliwe, ponieważ sezam jest dosyć tłusty. Do rozdrobnionego sezamu dodajemy mleko zagęszczone oraz cukier puder i dalej miksujemy razem wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy sezam i delikatnie całość mieszamy. Chłodzimy kilka godzin w zamrażalniku. W trakcie chłodzenia kilka razy mieszamy.
Jeśli podoba Wam się ten przepis, będzie mi bardzo miło jeśli zostawicie tu swój komentarz.
Komentarze
Prześlij komentarz