Kruche ciasto z rabarbarem

      Ten przepis czekał na wypróbowanie od zeszłego roku. Warto było czekać, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Trochę został przeze mnie zmodyfikowany.
Ciasto jest bardzo kruche, rozpływające się wręcz w ustach, niezbyt słodkie. Super się komponuje z kwaskowym rabarbarem. A jeszcze do tego płatki migdałów. Pycha.

Składniki na ciasto
Kruche ciasto z rabarbarem

  • 100 g mąki z migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 170 g  zimnego masła
  • 1 jajko
Krem:
  • 60 g mąki z migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 5-6 truskawek
  • 2 łyżki cukru
  •  rozmącone jajko do posmarowania ciasta
  • płatki migdałów
Sposób przygotowania:

      Do miski wsypać obie mąki, cukier, dodać posiekane, zimne masło. Wymieszać wszystko, tak by masło z mąką tworzyło kruszonkę, dodać jajko. wyrobić na gładkie ciasto. zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Składniki na krem przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić w kostkę, truskawki w plasterki. 2 łyżki cukru dodać, tuz przed wyłożeniem na ciasto. Nie wcześniej, żeby rabarbar i truskawki nie puściły soku. 
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na spory okrąg.  Ciast powinno mieć grubość ok 6-7 mm. Na środku kładziemy krem, rozprowadzamy go tak, by został na brzeg ciasta ok 4 cm. Na krem wykładamy rabarbar z truskawkami i cukrem. (rabarbar jest dosyć kwaśny, więc jeśli ktoś ma ochotę na bardziej słodką wersję niech doda dodatkową łyżkę cukru)
Brzeg ciasta zawijamy do środka, tak by podczas pieczenia, nasz krem nie wyciekał na papier.

Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, całość posypać płatkami z migdałów.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku- przez 50 minut.




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156712