Krewetki z awokado

       Pewnie znajdzie się tu sporo wielbicieli krewetek. Ja sama do nich należę. Uwielbiam smażone krewetki połączone z czosnkiem. Fantastycznym dodatkiem do krewetek może też byc awokado z pomidorkami, a wszystko to podane na chrupiącej bagietce. Moze to byc fajny pomysł na romantyczną kolację, lekkie drugie śniadanie czy poprostu na smaczną przekąskę. A może do tego jeszcze lampka wina...

Skladniki:
Krewetki z awokado

  • 500 g krewetek królewskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 olej do smażenia
Sałatka z awokado:
  • 1 awokado
  • 150g pomidorkow koktajlowych
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Bagietka
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokroić ukośnie w cienkie kromki, skropić oliwą, polożyć na papierze do pieczenia i zrumienić w piekarniku. 
W miseczce połączyć krewetki z czosnkiem, papryką i olejem. Smażyć na patelni po ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Awokado pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Dołożyć krewetki, całość wymieszać. Wykładać na bagietkę.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156324