Krewetki z awokado
Pewnie znajdzie się tu sporo wielbicieli krewetek. Ja sama do nich należę. Uwielbiam smażone krewetki połączone z czosnkiem. Fantastycznym dodatkiem do krewetek może też byc awokado z pomidorkami, a wszystko to podane na chrupiącej bagietce. Moze to byc fajny pomysł na romantyczną kolację, lekkie drugie śniadanie czy poprostu na smaczną przekąskę. A może do tego jeszcze lampka wina...
Skladniki:
Skladniki:
![]() |
Krewetki z awokado |
- 500 g krewetek królewskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 olej do smażenia
Sałatka z awokado:
- 1 awokado
- 150g pomidorkow koktajlowych
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Bagietka
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić ukośnie w cienkie kromki, skropić oliwą, polożyć na papierze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
W miseczce połączyć krewetki z czosnkiem, papryką i olejem. Smażyć na patelni po ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Awokado pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Dołożyć krewetki, całość wymieszać. Wykładać na bagietkę.
Komentarze
Prześlij komentarz