ZUPA RYBNA


Zupa rybna "chodziła" za mną już od dłuższego czasu. Do jej przygotowania wybrałam dwie ryby: dorsza i łososia.  Wyszła naprawdę smaczna. Bardzo delikatna, aromatyczna i lekka. Zdaje się, że będzie pojawiać się częściej na moim stole. Pycha :)


Składniki:

  • Dorsz
  • Łosoś norweski
  • włoszczyzna
  • koperek
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie 4-5 szt
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • masło



Sposób przygotowania:

Rybę czyścimy z ości,  Filetujemy. 
Zostawiamy kręgosłup i mniejsze kawałki, gotujemy z nich wywar. Odcedzamy.
Do czystego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawy, sól i gotujemy ok. 1 godziny.
Większe kawałki łososia i dorsza obsmażamy na maśle. Krótko- ok. 2 minut.
Mięso dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Dodajemy koperek i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy.



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

155981