TARTA CYTRYNOWA

TARTA CYTRYNOWA

      Orzeźwiająca i delikatna tarta cytrynowa na kruchym spodzie. Niezbyt kwaśna, w smaku podobna do cytrynowego ptasiego mleczka.
Cytryny z powodzeniem można zastąpić pomarańczami, a likier cytrynowy odrobiną alkoholu z sokiem. Jeśli lubicie karmelizowane owoce, to ten deser jest właśnie dla Was. Na upalne dni trzeba jeszcze trochę poczekać, ale wiem że latem będzie to jeden z moich ulubionych deserów.

Składniki na ciasto:
Tarta cytrynowa
  • 25 dag mąki 
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • groch do pieczenia
Masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag jogurtu naturalnego      (2 małe kubeczki po 150 g)
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 2-3 małe cytryny
  • 50 ml likieru cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

       Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) Ciastem wyłożyć tortownicę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia na który wysypujemy groch. Piec w piekarniku 20 minut nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc z piekarnika, wyjąć groch i papier. Ostudzić.
     Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, dodać 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać, ostudzić. Tężejące galaretki wymieszać porcjami z jogurtem naturalnym. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z masą jogurtowo - galaretkową. Masę rozsmarować na cieście, odstawić do lodówki. 
     Cytryny wyszorować, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać likier (u mnie nalewka pomarańczowa) dodać 2 łyżki cukru, ułożyć cytryny i smażyć na małym ogniu 3-5 minut. Ostudzić i przełożyć na ciasto.
Tartę zostawić w lodówce na całą noc.

U mnie tarta nie przetrwała nocy ;)









  

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156553