TARTA CYTRYNOWA
TARTA CYTRYNOWA
Orzeźwiająca i delikatna tarta cytrynowa na kruchym spodzie. Niezbyt kwaśna, w smaku podobna do cytrynowego ptasiego mleczka.
Cytryny z powodzeniem można zastąpić pomarańczami, a likier cytrynowy odrobiną alkoholu z sokiem. Jeśli lubicie karmelizowane owoce, to ten deser jest właśnie dla Was. Na upalne dni trzeba jeszcze trochę poczekać, ale wiem że latem będzie to jeden z moich ulubionych deserów.
Cytryny z powodzeniem można zastąpić pomarańczami, a likier cytrynowy odrobiną alkoholu z sokiem. Jeśli lubicie karmelizowane owoce, to ten deser jest właśnie dla Was. Na upalne dni trzeba jeszcze trochę poczekać, ale wiem że latem będzie to jeden z moich ulubionych deserów.
Składniki na ciasto:
![]() |
Tarta cytrynowa |
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- groch do pieczenia
Masa:
- 2 galaretki cytrynowe
- 5 łyżek cukru
- 30 dag jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki po 150 g)
- 40 dag śmietany kremówki
- 2-3 małe cytryny
- 50 ml likieru cytrynowego
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) Ciastem wyłożyć tortownicę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia na który wysypujemy groch. Piec w piekarniku 20 minut nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc z piekarnika, wyjąć groch i papier. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, dodać 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać, ostudzić. Tężejące galaretki wymieszać porcjami z jogurtem naturalnym. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z masą jogurtowo - galaretkową. Masę rozsmarować na cieście, odstawić do lodówki.
Cytryny wyszorować, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać likier (u mnie nalewka pomarańczowa) dodać 2 łyżki cukru, ułożyć cytryny i smażyć na małym ogniu 3-5 minut. Ostudzić i przełożyć na ciasto.
Tartę zostawić w lodówce na całą noc.
U mnie tarta nie przetrwała nocy ;)
Komentarze
Prześlij komentarz