SERNIK NA ZIMNO NA KRUCHYM SPODZIE
Przepis na ten sernik jest w moim domu już dobre kilka lat. Jest bardzo łatwy do przygotowania, ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Często ciasto w serniku potrafi się warzyć, tu nie ma tego problemu, a jeśli nawet coś już jest nie tak podczas miksowania- dodanie gorącego mleka z żelatyna usuwa ten problem. Dziś trochę zmodyfikowałam podstawowy przepis na ten sernik dodając kruchy spód i nie dałam na wierzch galaretki z owocami. Jeśli chcecie więc zrobić klasyczny sernik na zimno, wystarczy dodać do masy serowej rodzynki a na wierzchu udekorować owocami i zalać galaretką.
- opakowanie ciastek oreo
- 60 g masła
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 serki waniliowe Danio
- 1 szklanka mleka
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny
- rodzynki (opcjonalnie)
- owoce do dekoracji
- galaretka (na górę sernika)
- 3-4 łyżki musu owocowego
Sposób przygotowania:
Ciastka Oreo w całości zgniotłam na bardzo małe okruszki, wymieszałam z miękkim masłem i zapiekłam ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudziłam.
Z zamrożonych owoców leśnych (mogą być inne owoce np, wiśnie, maliny) przygotowałam mus - poddusiłam przez parę minut na małym ogniu z dodatkiem cukru, przetarłam przez sitko i ostudziłam. Do tej pory to wszystko taki moja wariacja sernikowa. Dalej już leci standardowy sernik:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać porcjami miękkie masło- ucierać. Porcjami dodawać serki waniliowe (najlepiej wyjąc je z lodówki wcześniej by trochę się ogrzały). Zagotować mleko i w gorącym rozpuścić żelatynę. Powoli wlewać gorące mleko do masy miksując na wolnych obrotach. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta- delikatnie mieszać. (w tym miejscu do połowy dodałam mus z owoców). Schłodzić do stężenia. Udekorować owocami i ewentualnie wylać przestudzoną galaretkę.
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz