SAŁATKA Z GRUSZKĄ


      Ciekawe połączenie smaków. Słodka karmelizowana na miodzie gruszka i ser gorgonzola. Lubię takie nietypowe kompozycje. Słodki smak miodu podkreśla smak sera pleśniowego. Do tej sałatki najczęściej używam gorgonzoli, bo fajnie się roztapia pod wpływem ciepłego sosu. Oczywiście ser może to też być inny- wasz ulubiony.

Składniki: 
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • ser gorgonzola lub inny          pleśniowy
  • gruszka konferencja
  • orzechy włoskie
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:

Na talerzu układamy rukolę, pomidorki, orzechy i ser pleśniowy.
Na patelni podgrzewamy miód, wodę i sok z cytryny. Na gotujący syrop kładziemy paski obranej gruszki i na małym płomieniu karmelizujemy do momentu, aż gruszka stanie się szklista.
Wykładamy na talerz, a pozostałym sosem polewamy sałatkę. 


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156366