ROLADA CZEKOLADOWA Z MALINAMI
Delikatny czekoladowy biszkopt z bita śmietaną i malinami. Niewiele składników jest potrzebne do wyczarowania tego ciasta. Robi się bardzo szybko, trzeba tylko trochę poczekać, aż zawinięty biszkopt przestygnie i "zapamięta" swój kształt. Możliwości wykończenia przy tej roladzie mnóstwo.
Może być śmietankowa, czekoladowa, owoce dowolne, polewy lub cukier waniliowy. U mnie dziś z ciastem czekoladowym i kremem malinowym.
Składniki:
4 jajka
100 gram cukru
100 gram mąki psznnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 gram cukru
100 gram mąki psznnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
0,5 litra słodkiej śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
galaretka malinowa
2 łyżeczki cukru pudru
galaretka malinowa
gorzka czekolada
50 gram masła
100 ml słodkiej śmietanki
50 gram masła
100 ml słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż piana będzie puszysta a cukier niewyczuwalny. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy już na niższych obrotach- delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy z masą łyżką. Wylewamy na prostokątna blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na stole rozkładamy bawełniana ściereczkę, którą posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią gorący biszkopt, rolujemy razem ze ściereczką.
odstawiam na bok do całkowitego ostygnięcia biszkoptu.
Schłodzona śmietanę ubijamy i dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru, oraz galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, ubijamy przez chwile do połączenia składników. Wykładamy na roladę. Do środka można włożyć również owoce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę śmietanki. Dekorujemy roladę polewą i owocami. Schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz